Neem jij je ook vaak van alles voor? Vergeet je je goede voornemens dan weer? Of maak je ze maar helemaal niet meer, omdat je toch weet dat je je goede voornemen maar kort volhoudt? Wat weerhoudt ons ervan om onze goede voornemens te realiseren, wat maakt dat we zo snel vervallen in oud gedrag? En wat helpt ons om de gewenste verandering wel te realiseren?

Gedrag in de toekomst versus gedrag in het heden

Eén van de valkuilen bij het maken van goede voornemens is dat we ze in de toekomst projecteren. ‘Nu’ hoeven we niks te veranderen, ‘morgen’ pas. Morgen gaan we sporten, drinken we minder, eten we gezonder. Maar nu nog niet… Toekomstig gedrag is lastig te veranderen. Waar we wél grip op hebben, is ons gedrag in het heden. Nu in plaats van morgen, dus.

Vuurwerk

Grote stappen, niet snel thuis

Vaak stellen we onze doelen te hoog, denken we te gemakkelijk over onze toekomstige gedragsverandering. De meeste veranderingen gaan in stapjes, één voor één. Dus gun jezelf ook de tijd voor de realisatie. Kijk uit welk mijlpalen je voornemen bestaat en zet deze mijlpalen uit in de tijd. Elke mijlpaal is steeds weer een stapje in de goede richting. En… een reden voor een feestje. Want successen vieren is één van de sleutels in het laten beklijven van nieuw gedrag.

Blijf in contact met je wens

Je goede voornemen komt voort uit een verlangen. Je wilt je fitter voelen, gezonder, gelukkiger. Een diploma halen, studeren om door te groeien in je baan, succesvoller zijn op je werk. ’t Rustiger aan doen, een betere balans tussen werk en privé. Het is belangrijk om contact te houden met je werkelijke verlangen hierbij. In je dagelijks bestaan verdwijnt dat snel naar de achtergrond en is de neiging voor de korte termijn te gaan: nu voel ik me niet lekker, nu heb ik geen zin, nu komt het niet uit. Door op dit soort momenten werkelijk contact te maken met je verlangen (met je hart), krijg je weer helder waarom je dit voornemen hebt. Zodat je weer echt kunt voelen waarom je het doet. Het “ik heb nu geen zin” is dan snel minder belangrijk, doordat je weer aangehaakt bent bij je hogere doel.

Stapje voor stapje

“Ik doe het zélluf!”

Een goed voornemen realiseren, is een gedragsverandering bij jezelf realiseren, jij bent de enige die dat kan doen. Maar dat betekent niet dat je hier helemaal alleen voor hoeft te staan. Vraag daarom hulp, betrek anderen bij je voornemen. Gaat het om sporten, sluit je aan bij een club of groep. Vraag mensen om je heen je te helpen bij de verandering. Bijvoorbeeld door complimenten te geven als ze de verandering zien of door te vragen hoe het gaat met je goede voornemen. Je voornemen publiek maken geeft je sowieso een steuntje in de rug. Denk je hierbij al meteen “Ja, hoor, dat ga ik niet doen, want dan weet iedereen het ook als het niet lukt”, dan kun je jezelf meteen de vraag stellen hoe serieus je eigenlijk bent…!

Twee stappen vooruit, één stap terug

Elke verandering gaat met horten en stoten, terugvallen in je oude gedrag hoort erbij. Maak hier niet een te grote kwestie van. Zie je gedrag onder ogen, maak weer contact met je verlangen en richt je blik op het ‘nu’. In het verleden kun je niets veranderen, in de toekomst ook niet. wel. Veel succes!

Laat weten wat je ervan vindt

Ik hoor graag of dit voor jou werkt, mail mij via peggy@methartenlef.nl. En leuk als je dit blog deelt via één van de onderstaande links.