In mijn vorige tip schreef ik over ‘inzet’. In dit blog een tip om jezelf daarbij te helpen, omdat het verlangen tot inzetten alleen niet altijd genoeg is… Zet een stok achter de deur!

Andere dingen lijken belangrijker

Het klinkt zo mooi, ‘zet in voor werk dat je past’ en doe dat elke dag weer. En toch kan het zomaar gebeuren dat je dat dagen-, weken- en zelfs maandenlang ‘vergeet’… Iets in ons gaat uitdagingen graag uit de weg, vindt opeens andere dingen belangrijker (zoals een opgeruimd huis, je mails beantwoorden, eindelijk even ‘niks’ hoeven, die film gaan zien en ‘ach, zo slecht heb ik het toch eigenlijk niet’). En toch wil je het! Hoe zit dat dan?

Spannend

Je inzetten voor je verlangen is ook spannend. In die zin word je ook echt uitgedaagd door het leven: wil je dat, ga je daar echt voor? Er komt ruis opzetten, tegenstemmen, het overschreeuwt je verlangen. Laat je dat gebeuren of blijf je alert en zet je je in?

Bang om te springen
Stok achter de deur

Creëer je eigen stok achter de deur

In mijn ervaring kun je jezelf hierbij helpen. Door bijvoorbeeld een deadline af te spreken, door aan anderen te laten weten dat je iets gaat doen. Zo zet je als het ware je eigen stok achter de deur en maak je het lastiger voor jezelf om ‘niks’ te doen.

Hoe werkt dat bij mij?

Vanuit het ITIP hebben we een prachtige map gemaakt met ons loopbaanaanbod. Met elkaar spraken we af dat we deze map aan mensen binnen ons netwerk toe zouden sturen. Ik maakte een lijst met contacten, nam mij voor ze versturen en deed dat ook met een stel. En daar bleef het bij; de kerstperiode brak aan, gevolgd door de drukte van januari. Af en toe dacht ik er aan en daar bleef het bij. In een ITIP overleg deed ik een toezegging: volgende week verstuur ik de rest. En dat hielp. Niet omdat ik het toen ‘braaf’ deed, maar omdat het mij hielp weer contact te maken met mijn verlangen: “Ja, ik wil mij hiervoor inzetten”. En toen was het vooral nog een kwestie van tijd vrijmaken en doen!

Laat weten wat je ervan vindt

Welke stokken zet jij achter de deur? Mail mij via peggy@methartenlef.nl, ik wissel graag van gedachten met je over hoe dit voor jou werkt. En leuk als je deze tip deelt via één van de onderstaande links.