Ben jij zo iemand die zuchtend & steunend naar het werk gaat en op het werk verder zucht en steunt? Lijden in plaats van leiden… Wat is het effect daarvan en wat breng je daarmee eigenlijk naar de wereld? In een ander blog schreef ik over “Wat breng jij in de wereld?”; in het kort: als je klaagt geef jezelf meer reden tot klagen… In dit blog trek ik dit thema door naar werk.

Mijn suggesties voor verbeteringen worden niet gehoord

Als je je daarop focust, focus je je op iets buiten jezelf en verandert er niks. Breng het terug naar jezelf: “Wat kun jij doen om te zorgen dat je gehoord wordt?”

Ondergaan of aangaan?

Er zijn vast ook in jouw werk zaken waar je niet blij mee bent. Hoe ga je daarmee om, onderga je het lijdend, in stilte of luidruchtig? Of ga je het echt aan? In mijn ervaring kun je overal, waar dan ook, met wat dan ook verschil maken, dus ook op je werk. Hieronder wat voorbeelden:

Ik voel me niet verbonden met mijn collega’s

Door bij deze constatering te blijven, verword je tot slachtoffer en verandert er niks. Ook hier is de vraag wat je zelf kunt doen en wilt doen. “Wat heb jij in te zetten, waar ga jijzelf de verbinding uit de weg?”

Ik vind m’n werk niet leuk

Ook hierbij geldt dat het begint met de vraag wat jezelf kunt doen. Wat is er aan de orde in jouw werk? Door open onderzoek kom je tot inzichten. Vaak helpt het al om het bespreekbaar te maken en aan te geven wat je anders zou willen. Lukt het, dan is dat super, lukt het niet, dan heb je het in ieder geval geprobeerd. En ligt de bal dus ook weer bij jou!

Leiden of lijden

Leiden in plaats van lijden

Welke situatie ook, welk verlangen ook: het komt allemaal neer op leiden of lijden. Neem jezelf het heft in handen in je werk of laat je het allemaal over je heen komen? De enige die kan zorgen dat jij het goed hebt… ben jezelf!

Laat weten wat je ervan vindt

Mail mij via peggy@methartenlef.nl, ik wissel graag van gedachten met je over hoe dit voor jou werkt. En leuk als je dit blog deelt via één van de onderstaande links.