Laatst op een verjaardag schoot ik uit mijn slof, een mooie, wat ouderwetse uitdrukking die goed weergeeft wat er gebeurde…

Er wordt wel over Nederlanders gezegd dat we ‘klagers’ zijn; er is altijd iets mis, er zijn altijd tekorten, het is nooit goed. Dat is precies ook wat er op die verjaardag gebeurde, er werd geklaagd over de politiek en over de samenleving. Tot ik dus uitviel en zei dat ik er klaar mee was. Dat het voor mij gaat over actie, jezelf de vraag stellen wat je kunt dóen in plaats van lijdend aan de kant staan. Of het hielp? Nou, het klagen was over, maar een goede sfeer bracht het ook niet meteen…

Machteloos

Slachtofferschap en machteloosheid

In klagen zit slachtofferschap: ik heb het slechter, minder, de ander heeft het beter, de ander is schuldig. En daarmee ontstaat ook meteen een gevoel van machteloosheid. En dat klopt, want als je klaagt verandert er helemaal niks. Beter gezegd: het wordt allemaal vooral mínder! Want hoe meer je klaagt, hoe dieper je jezelf in de put werkt. Des te meer reden om te klagen dus en de wereld om je heen wordt er ook niet blijer van… Zoals Calimero zegt: “Het is niet eerlijk! Want zij zijn groot en ik is klein”.

Verbeter de wereld, begin bij jezelf

Merk je dat je klaagt? Breng het terug naar jezelf: wat staat jou te doen, wat is er aan de orde. Wat kún je doen en wil je dat ook? Daarmee leg je de bal bij jezelf: het is aan jou om ‘m erin te schieten of te laten liggen. In plaats van machteloosheid over wat je niet kunt veranderen, richt je je op wat je wel kunt veranderen. Daarmee wordt je eigen leven beter en breng je daadkracht & positiviteit de wereld in.

Werd het toch nog gezellig?

Terug naar de verjaardag. Ja, het werd toch nog gezellig, ondanks mijn uitval. Ik zag dat ik uit contact gegaan was, door te laat uit te spreken hoe ik het klagen ervaarde. En heb de verbinding weer opgezocht vanuit mijn hart. Zonder daarmee afbreuk te doen aan de boodschap die ik gebracht had, trouwens. Want die blijft: Klagen? “Stop it!”

Klagen is een vorm van zinloos geweld, stop it!

Laat weten wat je ervan vindt

Herken je dit of werkt het voor jou anders? Ik ben benieuwd naar je reactie, mail mij via peggy@methartenlef.nl. En leuk als je dit blog deelt via één van de onderstaande links.