Wat wil ik?
Tijdens onze opvoeding leren we dingen als ‘wees niet egoïstisch’, ‘pas je aan’, ‘vraag niet zoveel’ en ‘denk eerst aan anderen, dan aan jezelf’. Hierdoor zou je de verkeerde indruk kunnen krijgen, namelijk dat wat jij wilt minder belangrijk is dan dat wat de ander wil. Dus dat je je niet afvraagt ‘wat wil ik?’, maar begint met ‘wat wil de ander?’.

Zo kan het gemakkelijk gebeuren dat je vooral zorgt dat de ander het goed heeft en je niet bezig bent met wat jij nodig hebt. Misschien hoop je zelfs wel dat de ánder dat wel is, dat die jou geeft wat jíj nodig hebt… Zo wordt het ingewikkeld en heb je ook nog eens weinig kans op succes! Want wie beter dan jijzelf kan weten en uitspreken wat hij/zij nodig heeft, dan jijzelf?

Wat wil ik?

Begin met de vraag ‘Wat wil ik?’. Niet omdat alles moet zoals jij dat wilt, maar omdat dat het startpunt is. Wat wil ik, wat heb ik nodig, wat is er voor mij aan de orde? Door dat te weten en uit te spreken, ga je werkelijk staan voor wie jij bent. Als de ander dat dan ook doet, dán kun je samen in gesprek gaan. Waar gaat dit over, wat klopt hier?

Zorg voor jezelf

Met andere woorden; zorg voor jezelf! Eigen zuurstofmasker eerst is een beeld dat daarbij behulpzaam kan zijn. Want als jij niet voor jezelf zorgt, wie moet dat dan doen?

Wat wil ik?

Laat weten wat je ervan vindt

Mail mij via peggy@methartenlef.nl. Ik wissel graag van gedachten met je over hoe dit voor jou werkt. En leuk als je deze tip deelt via één van de onderstaande links.