Met een familieopstelling krijg je op een andere manier zicht op jouw opgroeien. Dat is zinvol, omdat opgroeien pijnlijk is en we ons altijd aanpassen, hoe rooskleurig het ook leek. Op latere leeftijd zijn mensen vaak nog geraakt als ze terugdenken aan ‘misstanden’ van vroeger. Dit is niet alleen bij zaken als misbruik, verwaarlozing e.d. Ook het feit dat vader veel afwezig was, moeder vaak verdrietig of bijvoorbeeld een oudere zus een heel lastig kind was, laten z’n sporen na in ons.

Opgroeien is pijnlijk

Als kind passen we ons aan; aan de omgeving, aan de regels die er gelden, aan wat ‘normaal’ wordt gevonden. We doen er ongemerkt alles aan om erbij te horen, binding te voelen. Want niet verbonden zijn, betekent alleen zijn en dat is het allerengste (en ook gevaarlijkste) wat ons kan gebeuren. Dus doen we er ongemerkt alles aan om dat te voorkomen.

Daarbij onderdrukken we ons eigen weten, onze eigen behoeften en daarmee feitelijk een deel van onszelf. Op zich geen probleem, het helpt ons om te overleven, om op te groeien. Het wordt pas een probleem als dit gedrag zich voortzet in ons volwassen leven. Want daarmee onderdrukken we dus nog steeds een deel van onszelf en blijven we als het ware onderdeel van dit gezin van herkomst. Eigenlijk houden we onszelf klein & veilig zo, hoe pijnlijk dat soms ook kan voelen.

Volwassen, en dan?

Als volwassene heb je je eigen pad te bewandelen. Wat dat betekent kan alleen jijzelf achterkomen, eventueel met hulp van een coach. Wat daarbij helpt is om dat wat je gevormd heeft in je jeugd, de patronen die je jezelf aangeleerd hebt (gekregen) en de besluiten die je wel of niet bewust genomen hebt te gaan zien voor wat ze zijn: iets wat nodig was om te overleven. Want als volwassene kun je onderzoeken of dit je nog dient of dat er inmiddels iets anders van je gevraagd wordt. Of dat wat je meedraagt wel van jou is of dat het van je ouders is. Waar je hun pijn en worstelingen op je genomen hebt, zonder te zien dat dat niemand dient. En zo vrij te worden en te zien wat er werkelijk aan de orde is in jouw leven, wat jou te doen staat, als volwassene.

Familieopstelling

Een manier om erachter te komen hoe jij je hebt aangepast in het gezin waarin je opgegroeid bent, is het maken van een familieopstelling. Zo krijg je zicht op de rollen, de verstandhoudingen, het onbenoemde en het benoemde. En dus ook jouw plek en rol in dit geheel. Om zo helder te krijgen wat er voor jóu aan de orde is, in het nu, in jouw leven. Meer inzicht is ook mogelijk door een voormoeder (voor vrouwen) of voorvader (voor mannen) opstelling om zo meer te weten over de lijn waar je uit voorkomt en wat er voor jou aan de orde is.

Dat wil ik!

Ben je benieuwd hoe jouw jeugd nog een rol speelt in je volwassen leven en wat er aan de orde is middels een familieopstelling? Mail mij via peggy@methartenlef.nl. En leuk als je dit blog deelt via één van de onderstaande links.