Ken je dat? Je ontmoet elkaar regelmatig: als collega’s, als vrienden of als partners, zakelijk of privé. En toch deel je niet echt hoe het met je is en wat je ergens van vindt. En als je eerlijk bent, weet je dat van de ander ook niet. Waarom is dat toch, dat we zo lastig praten met elkaar, het vaak moeilijk vinden om onszelf te uiten? Vertrouwen we onszelf of de ander niet? Zijn we bang voor afwijzing, raar gevonden te worden? Of vinden we het teveel gedoe? Vaak ligt er angst aan ten grondslag, ook aan dat laatste. Dit blog gaat over echt delen hoe het met je is.
Hoe het mis kan gaan: twee voorbeelden uit de krant
Het belang van in gesprek gaan met elkaar, bleek ook afgelopen weekend uit twee artikelen in de Volkskrant: Wouter Bos, toekomstig bestuursvoorzitter VUmc, over de angstcultuur bij VUmc: “Ik ga heel duidelijk maken dat de organisatie het waardeert als mensen openheid tonen en elkaar kritiek geven.” en Porgy Franssen, acteur over de relatie met zijn ex, na vijftien jaar huwelijk: “We hebben in al die jaren niet gepraat. Er waren wezenlijke dingen aan de hand, maar die zwegen we dood.”
Als we het er niet over hebben is het er niet…
Maar niet heus! We zijn zoveel gevoeliger dan we ons realiseren. Vaak voelen we wel dat er iets is, maar vragen we er niet naar. Waardoor de olifant in de kamer groeit en groeit en groeit…
Dus… begin met delen wat je voelt en vindt
Is er iets wat je dwarszit, heb je iets ingeslikt wat je eigenlijk zou willen zeggen? Ga in gesprek met de ander. Maak een begin en zet elke keer kleine stapjes. Deel je innerlijke stem, laat je horen. Zodat je werkelijke relaties aangaat, zowel met jezelf als met de ander. En, trouwens, het kan natuurlijk ook om complimenten gaan!
Lastig?
Er is ook een methode om zo’n gesprek te voeren, een zogenoemde ‘clearing’. Ik schrijf erover in deze tip: De lucht klaren.
Laat weten wat je ervan vindt
Ik ben benieuwd wat je van deze tip vindt en of het je lukt om je vaker uit te spreken. Of doe je dat eigenlijk al? Hieronder kun je een reactie plaatsen of je kunt me mailen via peggy@methartenlef.nl. Ik wissel graag van gedachten met je over hoe dit voor jou werkt. Voel je ook vrij om dit blog te delen via één van de onderstaande links.