Behoor jij tot de mensen die dingen zeggen als:

“Ik moet werken morgen”
“Ik moet eerst opruimen”
“Ik moet nog sporten”
“Ik moet nog even bellen”

Klinkt bekend? In dit blog nodig ik je uit om te onderzoeken wat ‘moeten’ eigenlijk met je doet.

Waarom zou je het moeten laten?

Iets ‘moeten’ heeft direct effect op ons. Probeer ’t maar eens. Voel je de vernauwing al ontstaan? In plaats van ruimte te creëren voor het gaan doen van wat je je voorgenomen hebt of afgesproken, ben je jezelf aan het dwingen. Een dwang die ook nog eens van buitenaf lijkt te komen. Dwingen roept weerstand op. Oftewel: het moeten wordt écht moeten, een last die je draagt en uit te voeren hebt. En daardoor liever niet doet, ’t komt morgen wel…


Moeten

Definitie van ‘moeten’ in de Van Dale
Ik moet zo veel

Vervang moeten door gaan, willen, etc.

Vervang moeten door bijvoorbeeld willen, gaan of doen en kijk ’s wat dat oplevert. Dus bijvoorbeeld:
“Ik ga werken morgen”
“Ik ruim eerst op”
“Ik ga sporten”
“Ik wil nog even bellen”

Merk je verschil?

Mijn suggestie is om er de komende dagen op te letten hoe vaak je ‘moeten’ zegt. En elke keer dat je dat doet, vervang je het woord moeten door een woord waaruit je eigen inzet en wens blijkt: ik ga, ik doe, ik wil, ik zal, etc. In mijn ervaring wordt alles veel plezieriger als je zelf het startpunt bent van de activiteit. Ik ben benieuwd of je verschil bemerkt!

Laat weten wat je ervan vindt

En werkt het voor jou of ben je het helemaal niet eens met wat ik schrijf? Ik hoor sowieso graag van je, mail mij via peggy@methartenlef.nl. En leuk als je dit blog deelt via één van de onderstaande links.