Een vriend van mij vertelde gisteren over het gitaarduo waar hij deel van uitmaakt. Hij realiseerde zich dat alle keren dat het spelen niet lekker liep, de verbinding met zijn medespeelster ontbrak. Door zich bewust met haar te verbinden, werd het spelen leuker én klonk het beter. Wat een mooi inzicht! Maar hoe doe je dat eigenlijk, je verbinden met de ander?

Het start bij jezelf

De kern van verbinding met de ander is dat je verbinding voelt met jézelf. In onze westerse wereld geven we de stemmen in ons hoofd vaak alle tijd & voorrang. Soms lijkt het wel alsof we verder niet echt bestaan, alsof ons lijf niet meer is dan het voertuig waarop ons hoofd rust; gevuld met ratio, meningen en oordelen. Begrijp me niet verkeerd, ons verstand is essentieel. Het is alleen niet de alleenheerser die we er vaak van maken.

Hoe doe je dat, verbinden met jezelf?

Meer in verbinding staan met jezelf begint met je aandacht op je hart & lijf te richten. Wat voel je, waar stroomt het, waar stokt het? Niet om iets te veranderen, wel om te voelen wat zich aandient. Elke keer dat je merkt dat je in je hoofd schiet, breng je je zachte aandacht weer terug bij je lijf. Als je dit elke dag een paar keer doet – bijvoorbeeld als je ergens wacht, in de auto voor het stoplicht of als je op straat loopt – zul je merken dat het steeds gemakkelijker gaat. Door je hart & lijf bewuster te voelen, ben je vanzelf voller aanwezig. Dus niet alleen een wandelend hoofd, maar één geheel.

When an inner situation is not made conscious, it appears outside of you as fate

When an inner situation is not made conscious,
it appears outside of you as fate – Carl Jung

Ik denk,
dus ik ben in de war

Tao van Poe

Vol aanwezig zijn

Nu je zelf voller aanwezig bent, want niet alleen met hoofd, maar ook met hart & lijf, verandert het contact met de mensen om je heen. En maak je dus mooiere muziek samen, letterlijk of figuurlijk. Probeer het maar ‘s!

Laat weten wat je ervan vindt

En, merk je verandering? Mail mij via peggy@methartenlef.nl. En leuk als je dit blog deelt via één van de onderstaande links.