Er zijn mensen die ontevreden zijn over hun leven en toch geen stappen zetten om daadwerkelijk veranderingen te realiseren. Of mensen die simpelweg ongelukkig zijn en desondanks geen stappen zetten om blijer te worden. Wel willen en niet doen… Hoe komt dat toch, hoe houden we onszelf waar we zijn? En wat kunnen we eraan doen?

Wel willen, niet doen. Waarom niet?

Dromen van wat je allemaal anders zou willen is heel veilig. In onze dromen is alles mogelijk, lukt alles, hebben we nooit spijt en zijn we nooit bang. Zodra het gaat om het realiseren van zo’n droom, verandert dat. De paniek slaat toe, het angstzweet breekt ons uit: “Wil ik dit eigenlijk wel?”, “Het is toch allemaal best oké zo, ik heb het toch goed?”, “Maar hoe dan, dat lukt me nooit!”.

Gaan voor je verlangen is eng. Want het kan mislukken, je kunt erachter komen dat het toch niet zo fijn was als je gedroomd had of misschien kun je dat waar je van droomt helemaal niet. Of lukt het allemaal wél, help! Als reactie neem je de stap niet, houd je je in en blijf je dromen van wat zou kunnen zijn… Terwijl de angst je feitelijk laat zien dat dit is wat je echt wilt…

Durf te dromen en maak je dromen waar

Hoe kun je je dromen wel waarmaken? De eerste stap is om het verlangen helemaal toe te laten. Neem hier echt even de tijd voor. Hoe ziet je verlangen eruit, wat doe je dan, hoe voel je je dan, hoe ziet je leven er dan uit? Laat je als het ware overstromen door dit verlangen, helemaal vullen. En elke keer als er een “ja, maar” komt, dan keer je weer met je aandacht terug naar die wens, naar dat verlangen. Bepaal vervolgens wat er NU aan de orde is om die droom te realiseren. En doe dat ook! Maak het een klein stapje, het hoeft niks groots te zijn. Ook zwemmen heb je tenslotte geleerd in het pierenbadje en niet in het diepe.

“Ja, maar”

Zeg je nu “ja, maar” of “laat maar”, dan weet je dat de angst toeslaat. Zie dit als een signaal dat je verlangen écht is en ja, er helemaal voor gaan is eng. En toch is wat je wilt. Een mens houdt van het bekende, van de voorspelbaarheid en de schijnbare veiligheid, zelfs als het bekende hem pijn doet. Angst hoort erbij en zal altijd toe blijven slaan. Wat je dan doet? Elke keer weer terug naar het verlangen, naar je wens, naar wat je écht wilt. De angst hoef je niet te bevechten, die mag er zijn. Belangrijk is dat jij je richt op je verlangen, daar contact mee maakt. En ook dan stel je jezelf weer de vraag: “Wat is NU het eerste stapje daarnaar toe?”. Dan weet je meteen wat je nu te doen staat.

Laat weten wat je ervan vindt

Ik ben benieuwd wat je van dit blog vindt. Lukt het om in contact te komen met je verlangen en het eerste stapje te zetten? Mail mij via peggy@methartenlef.nl. Via één van de onderstaande links kun je deze tip delen.