Tot op zekere hoogte heeft dit z’n nut: door te onderzoeken wat we anders wensen, ontstaat ruimte voor nieuwe richtingen. Door deze wensen nader te onderzoeken en te vertalen in concrete stappen, maak je een begin met de gewenste verandering realiseren. Maar wat als je elke keer vooral teruggaat naar het overheersende gevoel “dat iets niet klopt en anders moet”? Wat is daar eigenlijk het effect van?
Probeer het maar ‘s
Breng je gedachten naar dat in je leven waar je niet tevreden over bent en laat dat er helemaal zijn. Laat het je helemaal overnemen, als een tsunami over je heen komen. En, wat is het effect? Zeer waarschijnlijk voel je zwaarte, bedroefdheid, machteloosheid, een allesoverheersend gevoel van “Het lukt nooit” of een combinatie daarvan. In plaats van ruimte te creëren voor het aangaan van de gewenste verandering, creativiteit en flexibiliteit, gebeurt het tegenovergestelde: zelfondermijning. Waarin je je kracht verliest en als een slachtoffer wordt van je omstandigheden, een verlammend effect. Niet fijn, niet nuttig en helaas een manier van kijken naar ons leven, waar we ons zeer regelmatig schuldig aanmaken. Hoe kan dat anders?
Shift the focus!
In plaats van je aandacht te richten op dat wat niet goed is, verleg je je focus. Natuurlijk kun je dat doen naar dat wat wel goed is, bijvoorbeeld als je niet lekker in je werkvel zit, benoemen wat er thuis wel klopt. De vraag is alleen wel of dit werkelijk effect heeft. Feitelijk plak je een pleister over je onvrede heen. Vroeg of laat komt deze weer boven. Maar wat nou als de onvrede er ook helemaal mag zijn? Dat is het begin van de verandering daadwerkelijk realiseren. De volgende oefening helpt hierbij.
Alles is goed…
Elke verandering realiseren begint met accepteren dat het is zoals het is. Het vechten vanuit een houding “Zo zou het niet moeten zijn” geeft juist energie aan dat wat je niet wilt. En zorgt daarmee dus ook voor het behoud ervan. Dus… tijd om het anders te doen. Niet meer vanuit een “Alles moet anders” in de stress te schieten, maar vanuit een “Alles is goed” helemaal hier zijn, met alles wat er is. Lukt het niet meteen? Veel van ons zijn zo gewend om te piekeren, dat het lastig is om de aandacht te verleggen. Blijf het doen. Baal niet van de mislukking, begin elke keer opnieuw. Alles is goed…
Vanuit acceptatie ontstaat ruimte voor veranderen
Vanuit de acceptatie die ontstaat vanuit een “Alles is goed”, voel je je meteen beter en creëer je ruimte om veranderingen te realiseren. Je voelt je steviger en krachtig in plaats van slachtoffer. Nu kun je formuleren voor jezelf wat je werkelijke wens is en wat stapjes zijn om deze te bereiken. Inspiratie nodig hiervoor? Lees mijn blog over het realiseren van een gedragsverandering bij jezelf: naar blog over gedragsveranderingen.
Laat weten wat je ervan vindt
Ik ben benieuwd wat je van dit blog vindt en hoe de oefeningen voor jou werken. Lukt het, “shifting the focus”? Mail mij via peggy@methartenlef.nl, ik wissel graag van gedachten met je over hoe dit voor jou werkt. Voel je ook vrij om dit blog te delen via één van de onderstaande links.