Recent miste ik de trein naar Tilburg. Niet omdat ik te laat was, wel omdat ik aan de zijde van het perron met de meeste mensen stond. En daar stond te wachten op mijn trein, die aan de overzijde van hetzelfde perron zonder mij wegreed… Ik realiseerde me hierdoor weer ‘ns wat een kuddedieren wij mensen toch eigenlijk zijn. Zo gemakkelijk doen we mee met de meute en vergeten we wat we eigenlijk zelf vinden of willen.

De meute op kantoor…

Een ander voorbeeld van zo’n ‘meute’ zijn teams in organisaties. Ook in zo’n team lijkt het soms gemakkelijker om mee te doen met de rest en in te slikken wat je eigenlijk vindt.

Het gevolg hiervan is tweeledig: het team bestaat zo feitelijk uit minder dan de som der delen, waardoor de potentie van het team niet optimaal benut wordt. Door alle verschillen mee te nemen in bijvoorbeeld teambeslissingen ontstaan andere, vaak betere beslissingen. En… in ieder geval beter gedragen beslissingen! Dus waarom inslikken als je met uitspreken waarde toevoegt?

Een ander gevolg ligt op het persoonlijke vlak. Feitelijk doe je jezelf geweld aan, elke keer dat je niet uitspreekt wat je vindt, jouw bijdrage inslikt, als een kuddedier de kudde volgt… En dat gaat zich wreken op termijn. In hoe je kijkt naar het team, hoe je de samenwerking ervaart. In je zelfbeeld en zelfwaardering. En dus ook in je werkplezier. Want als je niet eens jezelf meebrengt naar de werkvloer, wat heb je er dan eigenlijk te zoeken…?

Kudde schapen
Durf anders te zijn

Wat kun je doen?

Vaak weten we niet eens wat we zelf vinden of willen, dus dat is de eerste vraag om te beantwoorden. Wat vind je zelf? En hoe zou je dat meer in kunnen brengen in het team? Wat helpt is om elke dag terug te kijken: “Hoe ging het vandaag, wat heb ik ingebracht in discussies en besluitvorming binnen het team? En waar heb ik iets laten liggen en waarom? Hoe zou ik dat anders kunnen doen?”. Niet om jezelf mee om de oren te slaan, wel om van te leren!

Laat weten wat je ervan vindt

Ik ben benieuwd wat je van dit blog vindt. Mail mij via peggy@methartenlef.nl, ik wissel graag van gedachten met je over hoe dit voor jou werkt. En leuk als je dit blog deelt via één van de onderstaande links.