Nelson Mandela had ook z’n gebreken, maar wat een voorbeeld was hij voor de mensheid. Dit blog is mede geïnspireerd op zijn woorden:

“Moed is niet de afwezigheid van angst, maar het overwinnen ervan.
De dappere man is niet hij die niet bang is, maar hij die die angst overwint”

Bang zijn we allemaal…

Angst is een onderdeel van leven. Ook al geeft niet iedereen het toe, angst kennen we allemaal. Zoals angst voor het onbekende en angst voor verandering. Resulterend in gevoelens van onzekerheid, machteloosheid en passiviteit, soms gemaskeerd met branie of arrogantie.

Nelson Mandela

Omgaan met angst

Dit blog gaat over hoe je angst ten positieve kunt benutten, want dát kan!

Vier stappen zijn essentieel in het aangaan van je angst (klik op een stap voor de toelichting):

In plaats van doen alsof de angst er niet is, erken je deze. Je accepteert hiermee dat de angst er is: een voorwaarde voor het werkelijk aangaan van de angst.

Stel: Je zou heel graag ander werk willen, maar neemt geen actie. In plaats van dit te negeren (en te blijven zitten waar je zit) onderken je dat je het eng vindt om de arbeidsmarkt op te gaan, op zoek naar een nieuwe baan.

Waar ben je bang voor? Onderzoek met een open blik waar dit écht overgaat, maak een zo objectief mogelijk plaatje.

Niet alleen krijg je zo inzichtelijk waar je angst over gaat, je neemt hiermee ook afstand van de angst. En dat helpt weer om er minder door aangeslagen te zijn, vrij van te komen.

Je onderzoekt je angst en realiseert je dat je bang bent geen ander werk te vinden, dat niemand je meer een baan gunt. Waar gaat dit echt over? Je realiseert je dat je altijd moeite hebt gehad met afwijzing en dit het liefste vermijdt. Verder onderzoekend zie je in dat je angst voor afwijzing is gebaseerd op ‘oude’ pijn uit je jeugd en dat dit nu niet meer aan de orde is.

Wat staat je te doen, wat is er aan de orde? Al is het een kleine stap, neem ‘m. Elk stapje helpt om je sterker en beter te voelen en de angst behapbaar.

Feitelijk gaat het over je eigen leven weer in handen nemen, je gaat zelf weer aan het stuur zitten. Word je bij het woord “actie” meteen bevangen door angst? Erken het, onderzoek het… en actie!

Ook al overleef je afwijzing, eng blijft het. Daarom begin je met een kleine stap in de richting van nieuw werk vinden: je gaat met mensen uit je netwerk in gesprek over mogelijkheden en wensen. Je begint met iemand waar je je veilig bij voelt; zwemmen heb je tenslotte ook niet geleerd in het diepe. Stel dat je ook gericht met je angst voor afwijzing aan de slag wilt, dan zou je deze ook bewust kunnen gaan creëren in je leven. Om er zo aan te wennen en het oké te gaan vinden…

Dit is een belangrijke stap, die we vaak vergeten. We willen af van de angst en liefst zo snel mogelijk. Terwijl angst je helpt om helemaal wakker te zijn, vol aanwezig in het hier & nu. En dat te doen wat aan de orde is.

Wat brengt de angst jóu?

De angst helpt je om in te zien dat een deel van je zich nog klein voelt én dat er een verlangen is om hier vrij van te komen. Door contact te blijven maken met de angst en het verlangen, blijft helder voor je wat je echt wilt en daarvoor te gaan.

Groeien middels angst

Door je angst onder ogen te zien en werkelijk aan te gaan, helpt deze je te groeien en dat te worden wat je zelf niet voor mogelijk had gehouden! Laat me weten hoe het voor jou werkt. Mail mij via peggy@methartenlef.nl. En fijn als je dit blog deelt via één van de onderstaande links.

De stappen in deze mail zijn mede gebaseerd op “Handling fear”, door Théun Mares. Zie www.toltec-legacy.com voor meer informatie.

Overwin je angst