Een masker gebruiken allemaal wel eens; om niet te laten zien hoe we ons werkelijk voelen, om ons groter of kleiner voor te doen dan we zijn. Daar zijn we vrij in, zou je zeggen…

Vrijheid

We vieren jaarlijks de vrijheid, maar hoe vrij leven we eigenlijk écht?

Eén van onze overlevingsmechanismen is om aan de buitenkant iets anders te laten zien, dan wer vanbinnen leeft. Het voelt veilig en het maakt onzichtbaar wat er vanbinnen gebeurt. En… de ander doet het vaak ook.

Het rare is dat juist dat wat ‘vanbinnen’ gebeurt heel herkenbaar is. We kennen allemaal het gevoel van onzekerheid, anders te zijn, iets niet te kunnen zeggen. Feitelijk allemaal voortkomend uit angst. Angst voor afwijzing, angst voor zwakte, angst voor eenzaamheid. Kortom, levensangst. En toch toont de buitenkant iets anders, maskeren we onze angst.

Onze maskers

We hebben er vele tot onze beschikking, zoals:

  • Het succesvolle masker.
  • Het glimlachende masker.
  • Het afwezige masker.
  • Het hulpeloze masker.
  • Het hooghartige masker.
  • Het dominante masker.

Herken je ze niet meteen bij jezelf? Denk dan ’s aan iemand waar je het contact lastig mee vindt. Welke buitenkant zie je bij hem/haar?

Leven met een masker
Kenmerk van een masker is dat de binnenkant verborgen blijft. Wat er écht gevoeld, gedacht en ervaren wordt, wordt niet gedeeld. Herken je dat? Dan herken je vast ook dat het je niet gelukkig maakt. Door de buitenwereld een ander beeld voor te spiegelen, creëer je eenzaamheid voor jezelf. Oftewel… datgene waarvoor we het masker in het leven hebben geroepen, maakt juist dat het gebeurt! Toch leek het ooit een goed idee. Want wat het masker deed, is zorgen dat we overleven. Geen zwakte laten zien, geen kracht laten zien, geen kwetsbaarheid.

Leven in vrijheid

Hoe mooi zou het zijn om zonder maskers te leven, wel te delen en te laten zien wat er in ons gebeurt? Dat is leven in vrijheid, uiting geven aan wie we zijn, wat we voelen, vinden en ervaren. Spannend, dat zeker, maar het proberen waard. Want we laten ermee zien dat niets menselijks ons vreemd is en gaan zo werkelijk de verbinding aan met onszelf en de ander. Het leven wordt er vrijer en rijker van. En de energie die het kost om een masker in stand te houden, komt vrij.

Dus, onderzoek ’t is. Welke maskers gebruik jij en waarom? Het begint bij het signaleren en het verlangen om het te veranderen…

Laat weten wat je ervan vindt

Mail mij via peggy@methartenlef.nl, ik wissel graag van gedachten met je over hoe dit voor jou werkt. En leuk als je dit blog deelt via één van de onderstaande links.