Hoe hardleers ben jij?

Met Koningsdag gaat mijn man altijd op pad, ik kijk een beetje wat ik doe. In huis rommelen, in de tuin of toch de stad in. Het werd het een combinatie van thuis rommelen, Frans leren en werken in de tuin. Ondanks de koude wind amuseerde ik me er best; met stenen een muurtje maken, aarde als voegmiddel. En nu maar hopen dat het mooi groen wordt en levend…

Hardleers - anders kijken

Dat klinkt goed, wat ging er mis?

Ik viel in een oude, bekende valkuil. Ik verheugde me erop dat mijn man bij thuiskomst zou zien wat een mooi muurtje ik gemaakt had. Hij kon het niet missen, hij liep er tenslotte langs op weg naar de voordeur…

Je begrijpt het al, hij zag niks, ondanks dat hij er diverse keren langsliep. Ik had me voorgenomen hem er niet op te wijzen, maar deed dat uiteindelijk toch, gefrustreerd en wel… Waar ging het mis?

Hardleers!

Het is vaker gebeurd; mijn man is van huis en ik neem het huis onderhanden. Schilder het toilet blauw, verander de inrichting, ploeg de tuin om. En elke keer hoop ik weer dat hij het ziet, verwacht ik zelfs dat hij het ziet. Want dat zíe je toch?! Ik namelijk wel…

Verwacht je dat de ander verandert of verander je zelf?

Het zit er niet in, dus ik word elke keer teleurgesteld; ik verwacht dat het bij mijn man net zo werkt als bij mij en dat doet het niet. Hij ziet andere dingen. Daar kan ik van alles van vinden, maar daarmee zeg ik feitelijk dat mijn manier van kijken beter is dan die van hem.

Ezel

Verwachting leidt tot teleurstelling…

Ken je dat ook? Op je werk met een collega, met je leidinggevende, met een klant of thuis met je partner. Jij verwacht iets en de ander levert niet. Hoe lang blijf je hopen dat hij of zij het wel doet, hoe hardleers ben jij en frustreer je jezelf? Want je legt je lot in het handen van de ander, geeft daarmee feitelijk jezelf uit handen.

Zorg zelf voor wat jij nodig hebt

Als je iets wilt, vraag het dan gewoon, of dat nou op je werk is of thuis. Simpel gezegd, simpel gedaan. Uitspreken creëert duidelijkheid, uitkomen voor wat je wilt c.q. nodig hebt geeft kracht. En dat betekent dus niet dat de ander dan ook altijd moet leveren. Dat is weer aan de ander!

Laat weten wat je ervan vindt

Mail mij via peggy@methartenlef.nl. Ik wissel graag van gedachten met je over hoe dit voor jou werkt. En leuk als je deze tip deelt via één van de onderstaande links.