Laatst zei iemand tegen mij: “Sorry dat ik je tijd verspild heb”. Het verraste me en zette me aan het denken. Want wat is dat eigenlijk, verspilling van tijd? En als die tijd verspild kan worden, kun je dan ook de tijd van iemand anders verspillen?

Door nalatigheid verloren laten gaan…

Het woordenboek zegt over verspilling “door nalatigheid verloren laten gaan”. Dat is precies waar verspilling van tijd ook over gaat volgens mij: nalatig zijn in wat je te doen staat. In ons hoofd maken we ons gemakkelijk druk over wat was en anders had moeten gaan. En over wat komt en waar we ons zorgen over maken of op verheugen. En dat houdt ons weg bij waar we nu zijn. Hoe is het nu met je, wat is er aan de orde, hoe kun je vol aanwezig zijn bij wat je nú doet?

Tijdverspilling

Ja, maar…

Misschien denk je nu: “Ja, maar sommige dingen vind ik gewoon vervelend om te doen, dus dat is tijdverspilling”. Nee, volgens mij niet. Wel als je het aan het uitzitten bent, ernaar verlangt dat het over is, klaar is. Het zo snel mogelijk doet om wel ‘leuke’ dingen te kunnen gaan doen.

En de nare dingen? Die horen ook bij het leven. Dus waarom die ook niet vol in de ogen kijken, vol door-leven?

Doe het eens anders

Doe eens iets waar je eigenlijk geen zin in hebt met volle aandacht en aanwezigheid. Merk je verschil?

Laat weten wat je ervan vindt

En heb je het uitgeprobeerd? Ik ben benieuwd. Mail mij via peggy@methartenlef.nl. Ik wissel graag van gedachten met je over hoe dit voor jou werkt. En leuk als je deze tip deelt via één van de onderstaande links.