Allemaal lopen we er wel eens tegenaan, ergens geen zin in hebben; geen zin om te werken, om te sporten, om op bezoek te gaan bij familie, of zo iets simpels als de afwas te doen of de vuilnis buiten te zetten. Iets zegt: “Ik wil niet!!!” en gaat daar bijna bij stampvoeten…

Ik heb geen zin!

Zingeving

“Geen zin hebben”, blijkbaar ontbreekt de zin. Oppervlakkig gezien klinkt dat heel plausibel, natuurlijk kun je ergens geen zin in hebben. Toch is het de moeite waard te onderzoeken waar het écht over gaat. Wat is de zin van geen zin hebben en hoe wordt het zinvól?

De zin van geen zin hebben

Je kunt bijvoorbeeld geen zin hebben om naar je werk te gaan, omdat je in je hart weet dat het tijd is voor een andere stap. En omdat je hem niet zet, word je ontevreden. Of je hebt wilt niet naar die afspraak die je gemaakt hebt, omdat je daar altijd teveel in aanpast en niet werkelijk aanwezig bent. Heb je weerstand tegen klussen, omdat je eigenlijk overtuigd bent dat je dat helemaal niet kunt, het toch niet wordt zoals je wilt. Of misschien heb je geen zin om op je werk aan te kaarten wat er nodig is, omdat je het gevoel hebt dat het toch niet uitmaakt, dat er niks verandert en je machteloos bent. Door geen zin te hebben hoef je het dus ook niet te veranderen. Lijkt het alsof alles in orde is, je hebt gewoon geen zin…

Wat staat je te doen?

“Geen zin hebben” gaat dus vaak over iets waar je tegenop ziet, wat je spannend of lastig vindt, waar je niet vol jezelf laat zien of iets uit de weggaat. Als je het ‘kleine’ geen zin hebben gaat zien als een belangrijk signaal, helpt het je om je te zien wat er écht aan de orde is: actie nemen, doen wat je wilt, staan voor wie je bent, uitspreken wat je vindt, benoemen wat je nodig hebt en je inzetten voor wat je wilt. Kortom: terug naar je verlangen, Wat wil je écht? én daarvoor gaan. Van geen zin naar zingeving.

My head says who cares, my heart says you do

Wat levert het op?

Door werkelijk in te zetten en niet te blijven hangen in “geen zin” hebben, zet je een stap in het realiseren van een beter leven. En zo krijg je ook weer energie voor nog een stapje, nog een stapje en nog een stapje… :-)

Laat weten wat je ervan vindt

Hoe zou het zijn als je voortaan je “geen zin hebben” serieus onderzoekt en kijkt waar het écht over gaat? Ik ben benieuwd. Mail mij via peggy@methartenlef.nl, ik wissel graag van gedachten met je over hoe dit voor jou werkt. En leuk als je dit blog deelt via één van de onderstaande links.