Maandag… help! We kennen het allemaal wel, zo’n dag dat het allemaal niet wil. Genoeg te doen en op te pakken, maar je komt niet tot actie. Wat werkt wel als je je zo voelt?

Waardoor komt het?

Vaak ligt aan het ‘maandagmorgengevoel’ een ‘niet weten’ ten grondslag; teveel te doen (waar te beginnen?), te weinig te doen (wat te gaan doen?) of onvoldoende vertrouwen in eigen kunnen (kan ik het wel?). Eronder kan de onderliggende vraag schuilen “Wat is de zin?”. Een belangrijke vraag, die ik graag een keer aan de orde laat komen in een ander blog. Voor nu wat meer praktische handvatten, omdat het juist op zo’n dag belangrijk is ook gewoon aan de slag te gaan.

Een aantal praktische tips

Erkenning

De eerste stap is voor jezelf erkennen dat dit is hoe je er nu voor staat. Inderdaad, je hebt gewoon geen zin. Dit is wat het is, niks om tegen te hoeven vechten. Gun jezelf dit moment ook echt; het helpt om blokkades te verminderen, waardoor er ruimte ontstaat voor iets anders.

Maak een actielijst

Een to-do lijst is de volgende stap. Ga er even echt voor zitten met een kop koffie of thee en maak een lijst van alle to do’s. Doe dit op hoofdlijnen, zodat je er niet in verzandt. Voordat je ’t weet maak je dan een to-do lijst voor de to-do lijst… Voel je bij bepaalde acties al iets van energie ontstaan? Mooi! Maak hiervoor een aantekening in je actielijst, bijvoorbeeld door een sterretje bij de actie.

Het maandaggevoel

Ontstaat er al een richting?

Neem nu weer even een moment: heb je al een duidelijker gevoel wat je gaat doen nu, bijvoorbeeld door een sterretje bij een actie? Zo ja, neem dit dan serieus en ga aan de slag. Op dit soort momenten gaat het vooral om in actie komen, daarna ontstaat vanzelf de juiste richting.

Nog geen helder gevoel?

Daar zit je dan: actielijst af en nog steeds geen helder gevoel bij wat je gaat doen. Je kunt nu prioriteiten gaan bepalen: wat is er echt nodig om vandaag te doen, wat kan nog even wachten. Als dat je past is dat een goede stap en weet je meteen met welke actie je van start gaat.

De kans is echter groot dat je ook daar de inspiratie niet voor hebt. Kijk in dat geval nog ’s naar elke afzonderlijke actie. Stel je voor dat je ermee aan de slag gaat, hoe ziet dat er dan uit, wat zou je daarvoor doen. Voel hierbij hoe je reageert. Voel je energie stromen of juist een blokkade? Komen er details op behorende bij een specifieke actie? Dáár ligt een aanwijzing voor je.

Start met wat je wel weet

Door te beginnen met die actie waar als vanzelf de energie naar stroomt kom je vanzelf in een flow. Vanuit de ene stap volgt dan automatisch de andere stap. En vanuit die actie, volgt als vanzelf de volgende actie. En elke keer als je het even niet weet, neem je je actielijst weer door met een open houding. Daar waar het stroomt, daar richt je je energie op.

Nog steeds geen idee?

Gun jezelf dat dan ook gewoon, de actie komt vanzelf weer. Let maar op…

Hoe werkt ’t voor jou?

Tot zover wat praktische tips om in actie te komen, ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Heb jezelf nog tips die echt niet mogen ontbreken? Reacties zijn welkom! Je kunt me mailen via peggy@methartenlef.nl.