Winter; het wordt kouder en donkerder, de kortste dag is een feit. In de natuur komt nu alles tot stilstand, akkers zijn omgeploegd, zaden zijn in rust, bomen staan er kaal bij, er heerst rust en stilte.

In onze westerse wereld zijn we niet geneigd met de seizoenen te leven; of het nou koud & donker is of warm & licht, wij gaan naar ons werk en doen ons ding. Terwijl om ons heen de rust intreedt, rennen wij door…

Kom ’s tot stilstand

Kijk eens of je in deze tijd van het jaar zelf ook tot stilstand kunt komen. Minder afspraken, minder werk en zo ruimte geven aan niks weten en niks doen. Hierdoor kunnen nieuwe inzichten en nieuwe impulsen ontstaan, terwijl doorgaan vanuit het oude vooral meer van hetzelfde zal opleveren.

Dus… even helemaal niks

Klinkt het spannend, denk je wellicht: “Pff, dat is niks voor mij”. Verras jezelf en dóe het gewoon. Het oude ken je, waarom niet eens ruimte maken voor het nieuwe?

Even helemaal niks
Stiltegebied

Intensives en retraites

Samen met anderen de stilte opzoeken kan je helpen om bij je echte vragen en antwoorden te komen. Bijvoorbeeld de intensives en retraites van het ITIP, zie intensives & retraites bij het ITIP. Zelf ga ik ook graag naar de stilteretraites van Isaac Shapiro, zie isaacshapiro.org.

Meer lezen?

In het boek “Leven en werken in het ritme van de seizoenen” van Jaap Voigt kun je meer lezen over de zin van het terugtrekken in de winter. En natuurlijk ook over de andere seizoenen.

Leven & werken in het ritme van de seizoenen

Laat weten wat je ervan vindt

Ik ben benieuwd wat je van dit blog vindt, werkt rust en afstand nemen voor jou in de donkere wintertijd? Mail mij via peggy@methartenlef.nl, ik wissel graag van gedachten met je. En leuk als je dit blog deelt via één van de onderstaande links.