Ik zeg wel eens tegen klanten dat er feitelijk een klein bang diertje in ons zit. Het reageert primair en het enige waar het mee bezig is, is overleven. Dreigt er gevaar, dan raakt het diertje in de stress en kent het nog maar een paar opties, allemaal gericht op overleven. Heel nuttig bij echt gevaar, het lastige is dat het vaak de kop op steekt bij ongevaarlijke gebeurtenissen…

“Fight, flight, freeze, fawn”

Wanneer er gevaar dreigt, neemt ons reptielenbrein het over. Het zal er alles aan doen om te zorgen dat het overleeft. Vechten, dus! Of vluchten, ook die ken je vast wel: weg, weg, weg van hier. Bevriezen is een andere optie: we zijn er nog wel, maar alles in ons is verstijfd, is afgesloten. De andere mogelijke reactie is ‘fawn’. Het betekent ‘vleien, de ander willen behagen’, je kunt het vertalen als pleasegedrag, doen wat je denkt dat de ander wil dat je doet.

Het helpt om dit reptielenbrein als een angstig diertje te zien, want daardoor weten we eigenlijk ook meteen wat er nodig is!

Angst

Er dreigt gevaar! Of toch niet?

Het angstige in ons ervaart veel situaties als levensbedreigend, helaas voelt het zich vaker wel onveilig dan niet. Zo ervaart het afwijzing als levensbedreigend, ruzie met een geliefde net zo. Als we ons dit niet realiseren, staat dit kleine angstige ongemerkt tussen de wereld en onszelf in en leven we vanuit deze angst.

Bang voor schaduw

Zorg voor het bange diertje

Om te zorgen dat het bange diertje zich veilig voelt, heb je er zelf voor te zorgen. Elk idee dat iemand anders dat zou kunnen doen is een illusie. En dat zorgen begint simpelweg met het te horen en te zien: hoe is het met het kleine bange diertje, wat heeft het nodig, waar heeft het tekort aan? Heel vaak is het zoiets simpels als liefde… jouw liefde.

Elke dag een minuutje

Begin ’s met elke dag een minuutje aandacht voor dat kleine in jou. Hoe is het ermee? Wat heeft het nodig? En geef dat dan ook. Zo geef je dat kleine elke dag een beetje meer vertrouwen en dat het niet te kort zal komen. Waardoor het steeds minder vaak gebeurt dat het dit bij iemand anders gaat zoeken. Zo worden relaties gelijkwaardiger en kun je werkelijk contact maken met de ander. Zonder kleine, angstige wezentjes tussen jullie in…

Nieuwsgierig en vrij

Het mooie aan goed voor dit wezentje in ons te zorgen, is dat er daardoor ook vrijheid en blijheid terugkomt. Het nieuwsgierige, dat op onderzoek gaat in de grote, interessante wereld. En als het eng wordt, weer heel snel terug holt naar ‘vader/moeder’.

Laat weten wat je ervan vindt

En, hoe werkt dit voor jou? Mail mij via peggy@methartenlef.nl, ik wissel graag van gedachten met je over hoe dit voor jou werkt. En leuk als je dit blog deelt via één van de onderstaande links.

Blij diertje