Hoe vaak voer je een gesprek, wil je uiting geven aan wat je echt vindt en nodig hebt en verzandt het in een discussie? Meer argumenten over en weer dan dat je werkelijk naar elkaar luistert. De lucht klaren is een eenvoudige gespreksmethode, die je helpt om echt te luisteren naar de ander én echt te delen hoe het met jou is. Waar je last van hebt, wat je nodig hebt en wat er wel goed gaat.

In drie stappen naar opheldering

De lucht klaren doe je in drie stappen:

  1. Wat werkt er niet voor je in onze relatie?
  2. Wat werkt er wel voor je in onze relatie?
  3. Is er nog iets dat je vergeten bent?

Je beantwoordt eerst om de beurt vraag 1, dan vraag 2 en dan 3.

Hoe werkt ‘de lucht klaren’? Een voorbeeld

Anja en Bert hebben een relatie. De laatste tijd heeft Anja het gevoel dat ze geleefd wordt en ergert zich steeds vaker aan wat Bert doet (en niet doet), Bert heeft het gevoel dat Anja hem voortdurend op z’n nek zit, dat niks wat hij doet goed is. Ze besluiten de lucht te klaren.

Anja en Bert zoeken eerst een plek & een moment waar ze niet gestoord worden en gaan tegenover elkaar zitten. Bert vraagt: “Anja, wat werkt er niet voor jou in onze relatie?”. Anja heeft hiervoor zo’n tien tot vijftien minuten. Best lang, dus er zullen ook stiltes vallen. Die stiltes geven juist ook extra ruimte om alles te benoemen wat er speelt. Anja vertelt, Bert luistert, bedankt en stimuleert: “Dank je wel, Anja. Wat werkt er nog meer niet voor jou?” Zodra Anja klaar is, draaien de rollen om; Anja stelt vraag 1, Bert vertelt. Dit herhaalt zich voor stappen 2 en 3.

De verteller krijgt steeds alle tijd die hij/zij nodig heeft. De ander luistert en reageert slechts met een “dank je wel” en “wat werkt er nog meer niet/wel voor je” of “is er verder nog iets dat je vergeten bent”.

Nog wat tips

Het is belangrijk dat de vraagsteller echt luistert en niet in gaat op wat de ander zegt, het is geen discussie. Wat hierbij helpt is om wat de ander zegt niet persoonlijk te nemen. Het is het beeld van de wereld van die ander, niets meer, niets minder. En neem de tijd voor het gesprek, zodat je ook echt met rust en aandacht het hele proces kunt doorlopen. Half werk werkt ook hierbij niet ;-). Het helpt om als start, voorafgaand aan de eerste vraag, even stil zijn om tot rust komen.

Zo simpel! Waarom werkt dit?!

Het mooie aan deze gespreksvorm is dat je luistert naar elkaar én echt de tijd neemt. Geen discussie, geen ‘ja, maar’, niemand heeft gelijk of ongelijk. Het is ook geen toeval dat je begint met wat er níet werkt; door dat te zeggen, creëer je ruimte voor wat er wél werkt voor je. En dat is ook echt fijn om te delen én te horen!

Laat weten wat je ervan vindt

Deze gespreksvorm kun je inzetten in privérelaties en werkrelaties, je klaart er letterlijk en figuurlijk de lucht mee. Laat me weten hoe het voor jou werkt, mail mij via peggy@methartenlef.nl. Voel je ook vrij om dit blog te delen via één van de onderstaande links.